oleh

Kerajaan Malaysia !!, Banish semua Diplomat Korea Utara

KUALA LUMPUR-MALAYSIA, Sriwijaya Aktual – Malaysia mengambil tindakan tegas selepas penamatan hubungan diplomatik oleh Koera Utara. Pada Ahad (21/3/2021), Malaysia telah mengusir semua diplomat Kedutaan Demokratik Republik Rakyat Korea (DPRK) di Kuala Lumpur. Itu selaras dengan keputusan Kerajaan Malaysia yang diumumkan oleh Kementerian Luar Negeri pada 19 Mac 2021.

“Pengusiran ini telah dijalankan selaras dengan Perkara 9 Konvensyen Vienna Mengenai Hubungan Diplomatik 1961,” kata Menteri Luar Malaysia Dato Seri Hishammuddin Hussein dalam satu kenyataan kepada media di Kuala Lumpur, Ahad (3/21/2021).

Hishammuddin Hussein menegaskan Kerajaan Malaysia perlu mengambil tindakan ini sebagai tindak balas terhadap keputusan Korea Utara pada 19 Mac, 2021 secara uniling dan sama sekali tidak bertanggungjawab terhadap hubungan diplomatik yang menjauhkan diri dengan Malaysia.

“Tindakan Kerajaan Malaysia telah menjadi satu keperluan untuk melindungi kedaulatan Malaysia dan menjaga kepentingan negara kita,” kata Hishammuddin Hussein.

Tindakan sedemikian, kata Hishammuddin Hussein, adalah peringatan bahawa Malaysia tidak akan bertolak ansur dengan sebarang percubaan untuk campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri dan badan kehakiman, tindakan yang tidak menghormati sistem kerajaan kita, dan terus mewujudkan ketegangan yang tidak perlu yang bertentangan dengan perintah antarabangsa berasaskan peraturan.

Terdahulu, pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un berkata, beliau sedang menjalin hubungan diplomatik dengan Malaysia. Itu selepas mahkamah di Malaysia memutuskan bahawa seorang lelaki Korea Utara boleh diekstradisi ke Amerika Syarikat untuk menghadapi tuduhan pengubahan wang haram, seperti yang dilaporkan oleh media negeri KCNA pada Jumaat (3/19/2021).

Kementerian Luar Korea Utara memberi amaran AS akan membayar harga itu dalam satu kenyataan yang disiarkan oleh KCNA.

Pada 9 Mac, mahkamah tinggi Malaysia memutuskan bahawa seorang lelaki Korea Utara, Mun Chol Myong, boleh diekstradisi ke Amerika Syarikat untuk menghadapi tuduhan pengubahan wang haram. Mun ditahan pada 2019 selepas AS menuduhnya melakukan pengubahan wang haram melalui syarikat itu dan mengeluarkan dokumen palsu sebagai menyokong penghantaran haram ke Korea Utara. Beliau berjuang permintaan ekstradisi, dengan alasan bahawa ia bermotifkan politik.

Kementerian Luar Korea Utara memanggil ekstradisi perbuatan jahat yang tidak bermaafan dan jenayah yang serius. Ia sama seperti seorang warga Korea Utara sebagai mangsa perbuatan permusuhan A.S. yang menyimpang daripada undang-undang antarabangsa yang diiktiraf.

Kementerian Luar Korea Utara juga berkata tindakan Malaysia telah memusnahkan keseluruhan asas hubungan dua hala berdasarkan rasa hormat terhadap kedaulatan. [jpc]

Komentar

Banyak Berita Terhangat Lainya