oleh

Federasi Malaysia Terancam Bubar Akibat Polemik Kata ‘Allah’, Serawak dan Sabah Minta Pisah

Persekutuan Malaysia Mengancam Untuk Dibubar Kerana Polemik Perkataan ‘Allah’, Sarawak dan Sabah Minta Pengasingan

MALAYSIA, Sriwijaya Aktual – Persekutuan Negeri Malaysia diancam pembubaran akibat polemik berikutan keputusan penggunaan perkataan ‘Allah’ oleh orang bukan Islam yang dibenarkan oleh Mahkamah Tinggi Malaysia.

Peter John Jaban (Panglima Ribut), seorang pemimpin masyarakat Dayak di negeri Sarawak, berkata Persekutuan Malaysia perlu dibubarkan terlebih dahulu.

“Jangan kucar-kacir dengan kami Dayaks. Sabah dan Sarawak, mesti memisahkan diri daripada Persekutuan Malaysia, jika ia kekal dilarang,” kata Peter John Jaban melawat Suarapemredkalbar, Sabtu (3/20/2021).

Peter John Jaban membalas Channel News Asia, Selasa, 16 Mac 2021, melaporkan Kerajaan Persekutuan Malaysia, merayu, untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Malaysia, Isnin, 15 Mac, 2021, di mana menegaskan, orang bukan Islam di Malaysia, boleh menggunakan perkataan Allah, Baitullah (rumah Tuhan) dan Doa (ibadah).

Malah Sultan Johor, Ibrahim Iskandar, memberitahu Channel News Asia bahawa beliau menyokong keputusan kerajaan Persekutuan untuk merayu keputusan mahkamah yang membatalkan larangan rasmi berdekad lamanya dan membenarkan orang bukan Islam di negara ini menggunakan “Allah” untuk merujuk kepada Tuhan.

Minggu lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan untuk orang bukan Islam menggunakan “Allah” dalam penerbitan agama untuk tujuan pendidikan, mengangkat larangan yang telah ditetapkan mulai 1986.

Seorang hakim memerintah larangan itu tidak berperlembagaan, kerana perlembagaan Malaysia menjamin kebebasan beragama.

Tetapi kerajaan memfailkan tuntutan mahkamah dengan mahkamah rayuan mengatakan ia “tidak berpuas hati” dengan pemerintah

“Saya minta kerajaan persekutuan meneruskan rayuan itu dalam proses ini. Malah, saya akan mengarahkan Majlis Agama Islam Johor untuk mengambil tindakan yang sewajarnya. dan memberikan sokongan terhadap usaha rayuan itu,” kata Sulatan dalam satu kenyataan yang dimuat naik di laman Facebooknya pada Khamis.

“Nama ‘Tuhan’ diberikan oleh-Nya, dan tidak datang dari apa-apa perkataan akar, tetapi istilah khas yang merujuk kepada Tuhan … Allah menyembah oleh umat Islam,” tulisnya.

Baginda yang merupakan pemimpin Islam di Johor berkata, sensitiviti umat Islam, serta perjanjian kehidupan berbilang kaum dan agama perlu dipertimbangkan dalam setiap keputusan.

Pemerintah berkata beliau sedih dengan bagaimana istilah “Allah” digunakan untuk merujuk kepada tuhan yang tidak disembah oleh umat Islam, kerana dia takut ia boleh menimbulkan kontroversi dan menyebabkan kesan buruk terhadap keharmonian sesama orang di Johor.

Baginda turut memetik fatwa yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri Johor pada 2009, yang menyatakan bahawa penggunaan perkataan “Allah” oleh orang bukan Islam adalah “tidak dibenarkan, tidak dibenarkan dan dilarang”.

“Di Johor, kita juga mempunyai Kawalan dan Sekatan Terhadap Pembangunan Penguatkuasaan Agama Bukan Islam 1991 yang melarang penggunaan perkataan yang dikhaskan khusus untuk orang Islam dan tidak boleh digunakan oleh orang bukan Islam kecuali dalam keadaan di mana dibenarkan oleh undang-undang,” katanya.

Pihak berkuasa Malaysia telah lama berpendapat bahawa membenarkan orang bukan Islam menggunakan perkataan “Allah” boleh mengelirukan, dan memujuk umat Islam untuk memeluk agama Islam.

Kes bermula 13 tahun lalu apabila pegawai merampas bahan agama dalam bahasa Melayu tempatan daripada seorang wanita Kristian di lapangan terbang Kuala Lumpur yang mengandungi perkataan “Allah”.

Seorang wanita bernama Jill Ireland Lawrence Bill kemudian memfailkan semakan terhadap menteri dalaman dan kerajaan Malaysia.

Beliau juga memohon pengiktirafan rasmi terhadap hak perlembagaannya untuk melaksanakan agama dan bukan diskriminasi berdasarkan artikel berkaitan perlembagaan negara.

Mahkamah Tinggi memutuskan pada 2014 bahawa kementerian pedalaman adalah salah kerana merampas bahan agama dan mengarahkan ia dikembalikan ke Jill Ireland.

Pada tahun 2015, Mahkamah Rayuan telah menghantar kedua-dua perkara perlembagaan kembali ke Mahkamah Tinggi untuk dibicarakan.

Kes itu dibicarakan oleh Mahkamah Tinggi pada 2017 tetapi pengumuman keputusan itu ditangguhkan beberapa kali sehingga 10 Mac. (*)

Komentar

Banyak Berita Terhangat Lainya